Polska kuchnia ma śliczne tradycje oraz do dziś w rejonach spożywa się standardowe, regionalne potrawy. Na Kaszubach są to między innymi śledzie po kaszubsku. Żeby je sporządzić wypada wymoczone filety śledzi pokroić w kawałki. Rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać cukier oraz chwilę smażyć. Wlać ocet, doliczyć liście laurowe, ziele ang ., koncentrat pomidorowy. Połączyć oraz dusić parę minut. Zdjąć z ognia oraz dorzucić ziarenka gorczycy. Wystudzić. Kłaść kawałki filetów oraz przekładać sosem. Śledzie po kaszubsku najpoprawniej smakują na drugi dzień, kiedy dobrze się zmarnują oraz przejdą smakiem przypraw. Do przysmaków kaszubskich należy również węgorz wędzony. Jest potrawą przyrządzaną na Kaszubach, a metoda wędzenia przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Węgorze wywodzą się z jezior Raduńskich oraz poławiane są od wieków. Drewno użytkowane do wędzenia nadaje rybie charakterystyczny smak.
kuchnia polska Kraków
Kaszuby są nadzwyczaj bogate w ryby, wskutek tego kuchnia ta tak niejednokrotnie je stosuje. Na różnorodne sposoby, w wielu przypadkach ryby po kaszubsku podawane są taki sposób tym w tym regionie Polski. Polska kuchnia bogata jest w różnorodne, wyśmienite zupy. Już w polskiej historii polewki, gęste pożywne zupy spożywano na śniadanie (w formie mącznych zacierek na mleku), obiady oraz kolacje. Gospodynie korzystały ze wszystkiego co zebrały w sadzie. Jesienią oraz zimą gotowały zupy na bazie suchych owoców i grzybów. W dzisiejszych czasach zazwyczaj zupy jada się do obiadu. Do najpopularniejszych należy z pewnością rosół z kury, z którego sporządzić można inne zupy takie jak na przykład zupę pomidorową. Do popularnych polskich zup należy też krupki.